v

Thursday, 14 July 2011

APAM DURIAN


Salam.......seikhlas hati semurni kasih......
slmt pagi semua...sarapan apa pagi ni?..nasi lemak, roti canai,lempeng,ermmm...mmg bertuah kita duduk kat malaysia nie kan,, mcm2 mknan blh kita rasa..cina, india, melayu, owg puteh, sabah, sarawak, siam, indonesia...wow....ckup mewah dgn mkanan yg sedap2 belaka..!! i2 baru makanannya..blm lagi dgn kuih muihnya..x terkira byknya...namun..sesedap mana pun..kesihatan harus juga dijaga..penting utk kesejahteraan sekeluarga jugak kan!!
         ok lah..sekarang nie..tgh musim buah..ramailah yg ambil kesempatan utk blik ke kmpung bwk anak2 ke dusun buah-buahan..eee...seronoknyee...kutip buah durian..rambutan..manggis..tgk tupai melompat sana sini..hmm...rasa damai dan tenang je kan..tp yg xde dusun 2....beli jer lah..!hehehe..hari 2 sha janji nak postkan resepi donat pandan kan,, rasa2 arini sha nak share resepi apam durian..eh..nape cam pelik jer...haa..sha pun x pun x pnah buat. baru test ptg semlm..maklumlah durian byk sgt kat umh..maka sha wat la apam durian nie..khas utk " potluck" mesti bestkan..!! sha x mkn durian..jdi my hubby lah yg jadi pengkritik dan tukang merasa..so far so good katanya..best..sedap..fuh..! nasib baik..klu x...ermmm..
          oh ye..resepi ni sama sama je dgn resepi apam snow ari2..cume tmbahkan durian dan pewarna kuning jee...selamat mencuba ye...

APAM DURIAN

3cwn tepung beras
1cwn tepung gandum
2cwn gula
1peket yis
2 cwn nasi
3 cwn air
5ulas durian

sedikit pewarna kuning
sedikit garam

1)masukkan bahan kering dlm mangkuk dan gaul rata
2) kisar nasi dgn 2 cwn air hingga halus
3)lucutkan isi durian dan kisar dgn 1 cwn air..
4) campurkan kesemua bhn kisar td..masukkan sedikit pewarna kuning dan garam
    biarkan adunan selama 1jam @ smpai adunan naik..msuk dlm acuan dan kukus selama 10-15min.

No comments:

Post a Comment