v

Tuesday 26 July 2011

tat telur

salam seikhlas hati semurni kasih....
lama sha x berkemsempatan utk mengedit resepi kat cni..kesibukan tugas harian mbataskan ruang wak2 yang ada..memandangkan bulan ramadhan bakal tiba di penghujung mggu ini..mbuatkan semua org cbuk menyediakan persiapan utk myambut ramadhan al mubarak..pasaraya penuh dgn pelanggan2 yg membeli stok barangan..bersaing dgn para2 peniaga yg jugak cbuk mencari bhn2 utk jualan mereka nnt..meriah sgt2!! x kurang juga ada yg mengadakan majlis pertunangan dan perkahwinan di saat2 akhir seblm ramadhan..
bercerita tentang majlis perkahwinan..sha ckup suka mengubah hantaran..bermula dari sireh junjung hinggalah ke gubahan meja santapan..semuanya mjadi minat sha sejak dari sekolah lg..apa saja yg berkenan di hati akan sha fotokan dan simpan dlm album sebgai sumber rujukan..hari ini sha nak sharekan resepi tat telur yg sha wat utk dijadikan hantaran perkahwinan anak sedara di ktn baru2 ni...harap blh lah berkongsi dgn kwn2 sume..

TAT TELUR

Bahan pastry

2cwn tepung gandum
1/4 cwn gula halus
1/2 sudu teh baking powder
1/2 cwn butter
2bji telur

1)pukul butter dan gula smpai kembang
2)msukkan telur sedikit demi sedikit dan msukkan tepung
3)uli hingga mjadi doh yg lembut.ratakan setebal 1/2cm dan terap dlm acuan
4)cucuk dgn garfu dan bakar 10min pd suhu 180 darjah celcius

bahan utk filing

1cwn susu cair
4bji telur
1cwn gula
1cwn air
1sudu bsr tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

1)satukan kesemua bhn dan pukul hingga semuanya sebati
2)tapiskan dan masukkan ke dlm pastry tat td..bakar semula hingga masak

No comments:

Post a Comment