v

Saturday, 22 October 2011

KEK MARBLE COKLAT

assalamualaikum....bertemu kembali..
diruang yg ada ini..sha berkesempatan utk mengedit satu lg resepi kek yg sha dah wat hasil semasa pergi berkursus di KOLEJ KOMUNITI ROMPIN selama 2 hari..mmg seronok dpt belajar dan bertukar2 resepi,ilmu dan petua dgn kwn2 satu kursus..kek mentega adalah kek yg paling asas dan mudah utk disediakan..mak2 kita dulu pun selalu wat kek nie kan,,rasanye pun sedap..lembap dan berlemak..
ok..utk adik2 yg baru nak belajar wat kek, mehh..intai2 resepi kat blog sha nie..kita kongsi sama2..

KEK MARBLE COKLAT

Bahan2nya:-

2cwn tepung kek
200gm gula kaster
250gm buttercup
6bji telur gred A
2sudu bsr coklat emulco
1sudu kecil esen vanila
2sudu bsr susu segar(x de pun xpe)

cara membuatnya:-

1)ayak 2cwn tepung sebanyak 3 kali supaya tekstur kek akan lebih gebu
2)putar buttercup dan gula hingga kembang
3)msukksn telur sebiji demi sebiji sambil diputar perlahan2 sampai habis 6bji telur td
4)masukkan tepung yg diayak td sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan2..bile semua tepung dan di msukkan..masukkan susu segar dan esen vanila..putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu..
5)bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu dibiarkan kosong dan satu lg dimsukkan coklat emulco
6)sediakan loyang dan sapukan sedikit mentega..alaskan dgn kertas minyak agar mudah utk kita keluarkan kek dari acuan.
7)masukkam 3sudu adunan yg kosong, kemudian 3 sudu adunan coklat di atas adunan yg kosong td..wat berselang seli hingga adunan habis..goncang2kan loyang yg berisi adunan td perlahan2 supaya adunan mnjadi sekata..bakar dlm oven pada suhu 170 darjah celcius selama 30-40 min.cucuk dgn lidi,klu lidi bersih bile dikeluarkan bermakna kek sudah pun masak..

mcm2 perisa blh kita pelbagaikan terpulang pada kreatifiti kita..pandan coklat,oren coklat,strawberry coklat atau blh jugak kita masukkan kismis atau buah-buahan kering..terpulang pada citarasa masing2...selamat mencube..

No comments:

Post a Comment